Spitalul Internațional Medpark a susținut integral proiectul "Grijă pentru colegi". Interviu cu directorul general, Olga Șchiopu

07 oct., 2020

Sunteți primul spital privat care lansează un proiect dedicat lucrătorilor medicali care au suportat infecția COVID-19. De ce? Care a fost motivația, de unde a venit ideea?

Olga Șchiopu, director general Medpark: Se pare că noi nu am căutat idei de proiect, proiectul s-a născut singur, noi doar l-am adoptat. Încă la început de pandemie, în martie-aprilie, efectuând invetigații imagistice pacienților post-COVID am remarcat modificările semnificative care au loc în plămâni, schimbări negative în activitatea organelor interne. Evident că doctorii nu pot doar constata modificările patologice, ci și trebuie să ajute pacienții să-și revină.

Informație despre virusul SARS-COV-2 era foarte puțină în acel moment, s-a format un grup de inițiativă din doctorii Medpark care studiau intens și targetat care sunt aceste modificări post-COVID, cum pot fi tratate. Așa am început să acumulăm experiență. Apoi au fost câteva adresări de la colegii noștri, medici de la serviciul de asistență medicală prespitalicească, care suportaseră COVID și nu puteau reveni la ritmul normal al vieții. Am început să lucrăm cu ei, iar în scurt timp am realizat că suntem de folos și putem contribui. Astfel, în mai am decis să deschidem ușile pentru toți lucrătorii medicali din Moldova care au trecut prin COVID în forme severe, fiindcă nu există "suferință străină". Chiar dacă autoritățile din țară mereu fac această segregare între public și privat, suntem de părerea că există un singur sistem medical în țară și noi suntem parte componentă al acestuia. Lucrătorii medicali din alte spitale sunt tot colegii noștri, cu care facem un lucru comun, stăm la straja sănătății în Moldova.

Pentru Medpark acest proiect înseamnă și alocare de resurse. Având în vedere că anul 2020 este un an mai complicat din punct de vedere financiar pentru toți, cum ați reușit să identificați aceste resurse?

Olga Șchiopu, director general Medpark: Am reușit cu ajutorul oamenilor cu suflet mare, așa cum se realizează toate proiectele sociale. În proiectul "Grijă pentru colegi" contribuie 2 părți: doctorii Medpark care lucrează nemijlocit cu pacienții și fac voluntariat, și fondatorii spitalului, care acoperă costurile pentru investigații, analize, logistică. Există și un Comitet care gestionează proiectul, care iarași funcționeză strict în bază de voluntariat. Aș vrea să menționez numele celor implicați foarte activ în acest proiect și să le mulțumesc: Aliona Grossu, director executiv al Fundației Medpark, Nadejda Liubcenco, asistent administrativ, Dr. Daniela Ivanov, medic cardiolog, Dr. Angela Selivanov, medic internist, Dr. Oxana Gvozdi, medic imagist, Dr. Lilia Moraru, medic ecocardiografie. În mod special aș vrea să remarc contribuția specialistului psiholog care consiliază toți beneficiarii în cadrul acestui proiect, Tatiana Mendes. În repetate rânduri mă conving că oamenii sunt buni și au predispoziția să ajute, rămâne doar să le oferim suport în această dorință.

Cât timp veți continua acest proiect?

Olga Șchiopu, director general Medpark: Inițial ne gândeam la câteva luni, poate 3, dar numărul solicitărilor a fost atât de mare încât Comitetul a solicitat să continuăm până la sfârșit de 2020. Toți participantii, inclusiv fondatorii unanim au votat "pentru". Deci, proiectul "Grijă pentru colegi" continuă până în decembrie 2020.

Ce va fi mai departe?

Olga Șchiopu, director general Medpark: Din păcate acest proiect ne-a arătat cât de vulnerabili și neprotejați sunt lucrătorii medicali din țară. Absolut sigur sunt apreciați insuficient din toate punctele de vedere. Marea majoritate lucrează în condiții dificile, nu au suficiente materiale de unică folosință, nu au acces suficient la instruiri calitative și sistematice, nu au programe speciale de suport în caz de îmbolnăvire la locul de muncă și multe altele. Cel mai probabil susținerea colegilor noștri va deveni o direcție prioritară pentru activitatea Fundației Medpark în viitor. Comitetul Fundației lucrează la următoarele acțiuni sociale ce trebuie întreprinse și sunt absolut sigură că Echipa Medpark va răspunde urmărului apel al Fundației și va contribui prin competențe, profesionalism și empatie.