Proiectul „Grijă pentru colegi” a ajuns la peste jumătate de milion de lei investiți în sănătatea personalului medical care a suportat COVID-19

01 oct., 2020

Sute de solicitări, consultații, analize și investigații medicale oferite absolut gratuit - acesta este bilanțul preliminar al proiectului „Grijă pentru colegi”, care s-a dovedit a fi un adevărat suport pentru cadrele medicale din întreaga țară. Timp de 5 luni o echipă consolidată de medici a muncit cot la cot pentru a oferi evaluări medicale și consiliere colegilor care au avut nenorocul să suporte infecția COVID-19. Cum a fost posibilă realizarea unui asemenea proiect de anvergură ne spune președintele Fundației Medpark, Elena Mornealo. 

Ce rezultate s-au înregistrat până acum? 

De la jumătatea lunii mai 2020, când s-a lansat proiectul, am reușit să procesăm peste 450 de solicitări, majoritatea venite din partea medicilor. În conformitate cu criteriile de includere în proiect, în total aproape 200 de angajați ai instituțiilor medicale au beneficiat și unii urmează în scurt timp să beneficieze de servicii medicale gratuite în cadrul proiectului. Costurile în valoare de peste 0,5 milioane lei au fost suportate integral de Spitalul Internațional Medpark. Acestea au fost direcționate pentru evaluarea consecințelor infecției asupra organismului, dar și urmărirea dinamicii și facilitarea procesului de recuperare. Colegii care au suportat infecția Covid-19 sunt îndrumați de către medicii din proiect pentru a minimiza consecințele negative pe termen lung asupra stării de sănătate.

Succesul obținut se datorează lucrului în echipă. Cum a fost acest drum pe care încă îl parcurgeți?

Într-adevăr, o echipă de minim 10 persoane este antrenată plenar în realizarea proiectului. Vorbim și de colegii din cadrul Comitetului Proiectului, care săptămânal se întrunesc pentru a analiza solicitările parvenite. Fac referință și la colegii medici, asistenți medicali, operatori recepție, care prestează serviciile în cadrul acestui proiect. Ne-am propus să avem o echipă multidisciplinară formată din clinicieni, specialiști în imagistică, precum și specialist psihoterapeut, pentru a corespunde necesităților persoanelor care au suportat infecția COVID-19. Este un proiect de susținere colegială pentru noi și de responsabilitate socială corporativă pentru Spitalul Internațional Medpark. Criza epidemiologică prin care trece Republica Moldova și pandemia cu care se confruntă întreaga lume poate fi gestionată doar prin eforturi comune consolidate, ceea ce și-a propus echipa proiectului să o facă.
Din luna mai, de când a fost lansat proiectul cu siguranță s-au adunat mai multe feedbackuri din partea beneficiarilor. Cu ce impresii rămân? 

Aș vrea să remarc bunăvoința, aprecierea și recunoștința colegilor, care se manifestă prin atitudinea lor. Am muncit în echipă pe interior și trebuie să menționez că pacientul sau, în acest caz, beneficiarul proiectului, este un participant activ în proces și fără implicarea lui eforturile nu dau rezultatele scontate. Acest fapt ne determină și ne motivează să mergem înainte și să credem că împreună putem reuși mai multe. Doar așa facem față unor provocări de anvergură considerabilă.
La rândul nostru, le mulțumim și noi colegilor care iau parte la proiect. Suntem recunoscători pentru munca și devotamentul de care au dat dovadă și le dorim doar sănătate contribuind cu toată implicarea la fortificarea stării lor de bine prin ceea ce ne-am propus să facem în cadrul acestei inițiative.

 „Grijă pentru colegi” este un proiect gândit și implementat de către echipa Fundației Medpark. Cum a venit ideea? 

„Grijă pentru colegi” este un proiect-pilot. Nicio altă instituție medico-sanitară nu a implementat asemnea proiecte sociale anterior în țară. De la începutul epidemiei am urmărit și am apreciat eforturile întreprinse de organizații comerciale și non-comerciale pentru susținerea personalului medical. Achiziții de echipamente individuale de protecție, sprijin prin oferire de alimente, dar și proiecte artistice. La rândul nostru, ne-am gândit cum am putea să ne impicăm cu maxim impact și am identificat această necesitate. Toate au avut un scop, acela de a arăta suportul și coeziunea societății în fața unei primejdii prea mare pentru noi toți – răspândirea noului coronavirsul. Deci, este un proiect născul la Medpark, din dragoste pentru viață și grijă pentru colegi.

Dacă e să facem concluzii preliminare în ceea ce privește proiectul „Grijă pentru colegi”, care ar fi ele?

Există încă o mulțime de necunoscute legate de infecția cu noul coronavirus. Cu siguranță nu este doar un virus respirator. O parte semnificativă a pacienților care au depășit această boală necesită în continuare o atenție sporită. Persoanele pot rămâne cu o serie de afecțiuni ale funcției pulmonare, cu leziuni ale mușchiului cardiac, precum și cu unele complicații legate de efectele tratamentelor primite pe parcursul spitalizarii. Nu este de neglijat și impactul psihoemoțional puternic, care necesită suport psihologic. Personalul medical este cel mai expus, motiv pentru care mulți din cei infectați sunt angajați ai instituțiilor medicale. O parte din persoanele care au suportat COVID necesită monitoirzarea stării de sănătate în perioada post COVID pentru minimizarea consecințelor negative asupra stării lor de sănătate.

Care este durata de viață a acestui proiect? 

Chiar dacă a fost inițiat ca un proiect pilot de scurtă durată, în urma numărului impunător de solicitări, dar și a extinderii gradului de infectare în rândurile colegilor, am extins proiectul până la finele anului curent.