Interviu cu psihoterapeutul Tatiana Mendes: Terapia de grup drept suport pentru pacienții oncologici

29 mar., 2021

În societatea noastră, cuvântul cancer rămâne a fi asociat cu o sentință, o afecțiune cu puține șanse de vindecare. Pacienții deseori sunt stigmatizați, iar din acest motiv rămân tete-a-tete cu boala. Pe lângă consecințele fiziologice care survin, apar și cele psihologice, care de altfel pot fi evitate. Terapia de grup, un nou concept pentru Republica Moldova vine ca o soluție pentru pacienții oncologici. Ce presupune acest concept și cât de necesară este implementarea acestuia, ne spune Tatiana Mendes, psiholog clinician, psihoterapeut. 

De unde a pornit necesitatea de a lansa conceptul terapiei de grup?

Conceptul este unul foarte popular în Europa și SUA, pacienții cu cancer deseori apelează la grupuri de suport pentru că sunt eficiente în managmentul efectelor negative ale cancerului. Studiile arată că terapia de grup este una din cele mai efective tipuri de terapii și este un suport emoțional și informațional enorm pentru pacienții oncologici. Din cauza tabuizării cancerului ca boală și ca fenomen, pacienții și familia acestora nu sunt destul de bine informați la acest subiect. Acest lucru le aduce multă incertitudine și frustrare astfel afectează mult spiritul de luptă și calitatea vieții. Pacientul și familia rămân fata în față cu boala cu care nu prea știu cum să trăiască.

Cum se va derula proiectul „Terapie de grup pentru persoanele cu cancer” al Fundației Medpark?

Fundația Medpark vine cu un proiect pilot „Terapie de grup pentru persoanele cu cancer”. Grupurile a câte 6-8 persoane se vor întruni o dată pe săptămână, la o ora și o zi stabilită din timp, pentru 1-2 ore, într-un loc stabil și sigur, timp de 6-12 luni. În cadrul ședințelor vom discuta diverse aspecte ce vizează cancerul și consecințele fiziologice, psihologice și sociale ale acestuia și cum le putem depăși împreună.

Prin ce este unic acest concept pentru țara noastră?

Din câte cunosc, la moment în Republica Moldova nu avem un astfel de proiect, deși este unul extrem de necesar. Implementându-l putem ajuta pacienții din țara noastră să înțeleagă mai bine patologia oncologică, să se învețe să trăiască și să lupte cu cancerul astfel contribuind la ameliorarea calității vieții, atât a pacientului cât și a familiei acestuia. Inițiativa Fundației Medpark și susținerea acestei inițiative de către Spitalul Internațional Medpark sunt mai mult decât binevenite.

Primul grup de beneficiari este format din femeile care suferă de cancer mamar. Ce subiecte vor fi abordate? Ce vă propuneți să puneți în discuție?

Ne propunem să discutăm despre cum pacientul și familia pot depăși, trăi cu anumite consecințe ale bolii, făcând viața mai eficientă și mai calitativă, din toate punctele de vedere. 

Pe parcursul proiectului vom vorbi despre: 

  • Definirea cancerului și a tratamentelor implicate 
  • Perceperea și acceptarea diagnosticului de cancer 
  • Aspectele emoționale frecvente în cancer și depășirea acestora 
  • Managmentul stresului
  • Alimentația în timpul tratamentelor 
  • Comunicarea eficientă cu membrii familiei, prieteni, echipa medicală, comunicarea despre diagnostic cu persoane din exterior 
  • Depășirea dificultăților și problemelor întâmpinate la serviciu 
  • Diminuarea efectelor adverse ale tratamentelor  

De obicei, în grupuri de suport se poate aborda oricare tematică care este importantă și interesantă participanților. Nu avem tabuuri când este vorba despre interesul pacientului și vom încerca să raspundem la oricare întrebări relevante pentru beneficiari.

Câte grupuri se formează în proiect și dacă mai pot aplica doritorii?

Se formează câteva grupuri, care vor lucra în paralel pe parcursul anului curent. În cadrul proiectului Terapie de grup pentru persoanele cu cancer s-a creat un Comitet, care examinează aplicațiile primite și completează grupurile. Încurajăm persoanele cu cancer, care doresc să participe la acest proiect să afle mai multe detalii la numărul de contact 078810936. Costurile de participare sunt acoperite de Fundația Medpark grație suportului oferit de Spitalul Internațional Medpark.

Cum poate influența acest concept pacienții care suferă de cancer?

Oamenii aleg să participe la o terapie de grup pentru că speră că viața lor se va îmbunătăți. Cum? În primul rând, pentru că au facut ceva pentru ei înșiși: și-au luat inima în dinți și s-au înscris într-un grup terapeutic. În al doilea rând, într-un grup terapeutic, compus în general din oameni cu probleme similare, există cei, care deja fac față unei situații mai bine decât alții, iar exemplul lor poate inspira. Dacă alții au reușit, poate voi reuși și eu!
Mulți dintre cei care intră în terapie sunt covinși că sunt unici din punct de vedere al bolii lor, că numai ei au anumite probleme, gânduri și sentimente care îi torturează și le fac viața insuportabilă. Dar, cum se mai spune, „nu uita că ești unic, la fel ca toți ceilalți”. Suntem unici și totuși atât de asemănători. Ceea ce ne aseamănă este mult mai consistent decât ceea ce ne separă și ne diferențiază. Suntem toți oameni. Acest lucru se vede bine într-un grup terapeutic. Atunci când constatăm că și alții se confruntă cu aceleași probleme, simțim că „suntem cu toții în aceeași barcă”. Oamenii se pot ajuta unii pe alții ascultându-se, oferind confort și sfaturi, încurajându-se reciproc, împartășind cu ceilalți experiențele lor similare sau prin simpla lor prezență lipsită de critică și prejudecăți. Dacă vrei să ajuți un om, lasă-l să te ajute, sau prin  părțile noastre, se mai spune că „dăruind, vei dobândi”.

Există reguli în ceea ce privește desfășurarea terapiei de grup?

Grupul terapeutic are niște reguli clar stabilite de la început, menite să faciliteze interacțiunea onestă. Cea mai importantă dintre aceste reguli este oferirea unui feedback, adică schimb de păreri sincere despre afirmațiile sau comportamentul celuilalt, ceea ce în alte grupuri se întâmplă rareori. Astfel, pacientul are ocazia să învețe ceva despre sine și eventual să corecteze ceea ce este de corectat pentru a-și îmbunătăți aptitudinile de socializare. Observându-i pe alții cum vorbesc, cum se comportă, cum își rezolvă anumite probleme, noi toți putem învăța. Nu subestimăm niciodată puterea exemplului! Coeziunea grupului nu se referă numai la suportul și încurajările pe care un membru al grupului le poate primi din partea celorlalți participanți, ci și la reacția primită care contribuie la sentimentul ca „celorlalți le pasă”. 

Ce lecții ne oferă acest tip de terapie?

Această formă de terapie nu ne ajută numai să scăpăm de „piatra de pe suflet", dându-ne un sentiment de eliberare momentană, ci ne mai învață ceva, un ingredient crucial pentru un beneficiu de durată: că a exprima ceea ce simțim ne apropie de ceilalți, ceea ce duce la creșterea sentimentului de coeziune și la îmbogățirea relațiilor noastre interpersonale. Cu alte cuvinte, a spune ceea ce avem pe suflet ne face să ne simțim mai liberi, dar și mai apropiați de alții. Și asta numai într-un grup se poate învăța. 
Aici membrii grupului acceptă unele adevăruri nu întotdeauna evidente. Viața nu are un sens dacă nu îi dau eu un sens. Apare înțelegerea că eu și numai eu sunt responsabil pentru viața mea, indiferent cât de mult ajutor cer și primesc de la ceilalți. Acești factori existențiali joacă un rol important în terapia de grup, ca și în cea individuală, întrucât reușesc, sau cel puțin ajută, să împace omul cu circumstanțele vieții. 

De ce până în prezent, cancerul rămâne un subiect tabuizat și cum poate fi combătută această idee?

Nimeni nu vrea să vorbească deschis pe teme atât de vulnerabile, dar totuși atât de prezente în viața multora dintre noi. Acest subiect automat se tabuizează din cauza conotației negative și a informațiilor insuficiente despre cancer. Însă cancerul nu este întotdeauna o sentință, oamenii luptă, trăiesc cu această diagnoză, se tratează și într-un final înving. Pentru a combate această preconcepție, avem nevoie de mai multă informație veridică și demonstrată științific, avem nevoie de mai multă deschidere în comunicare despre acest diagnostic și tot ce implică el. Cu cât mai mult cunoaștem despre cancer și tot ce aduce acest diagnostic, cu atat mai ușor acceptăm și ca rezultat detabuizăm subiectul, pentru că frica de necunoscut scade, dar și obținem ceva foarte valoros: cunoaștem cum să facem față, cum putem să ne ajutăm pe noi, dar și pe cel de alături să facă față provocărilor care aduce cancerul.

Invităm toți doritorii să facă cunoștință cu regulamentul proiectului și să ne contacteze pentru detalii la tel. 078810936