Fotografia - obiect de artă capabil să diminueze suferința pacienților

25 nov., 2020

Ce presupune terapie prin artă?

Când vorbim despre terapia prin artă, vorbim despre pictură, muzică, teatru, dans. Fiecare dintre acestea ne oferă un mijloc de explorare a sinelui și a vieții relaționale, în profunzime. Aceste terapii ne propun descoperirea unui limbaj care să ne permită să ne exprimăm emoțiile care nu sunt transmisibile verbal. Ele pleacă de la ideea că activitatea artistică este, în sine, provocatoare de catharsis și accesează structuri inconștiente mai ușor ca oricare altă metodă terapeutică.
Terapia prin artă  este definită ca o intervenție la nivel de  minte-corp care susține că „puterea minții poate influența corpul în moduri care încurajează și stimulează sănătatea și bunăstarea”. Ca formă de gestionare a diverselor patologii, terapia prin artă poate contribui la îmbunătățirea capacității pacienților de a face față dificultăților, și de a se adapta la condițiile stresante în timpul tratamentului. Terapia prin artă sau art terapia reprezintă utilizarea materialelor artistice pentru auto-exprimare și reflectare în prezența sau absența unui terapeut. Scopul terapeutic este de a produce o schimbare și o dezvoltare personală prin utilizarea acestor materiale, folosite într-un mediu securizant pentru pacient.

Cum funcționează acest tip de terapie în cazul pacienților?

Principiul pe care se fundamentează terapia prin artă este că activitatea artistică poate vindeca și produce efecte benefice prin capacitatea de a face persoanele să își exprime non-verbal emoțiile negative, furia, temerile, neliniștea, tristețea,  anxietatea, dar și să își încarce rezervuarul de emoții pozitive, vizualizînd imagini vindecătoare și liniștitoare. Creativitatea este, în această concepție, cea care duce la vindecare, pentru că în general oamenii au emoții și abilități despre care nu sunt conștienți. Prin stimularea creativității, necesară în activitățile artistice, reușim de fapt să scoatem la iveală potențialul pe care nu îl cunoaștem.
În cadrul terapiei prin artă, pacienții dau sens simbolurilor reprezentate în imagini, desene, fotografii etc. Deși sunt simboluri care au o semnificație universală, în cadrul art terapiei persoana dă propria interpretare simbolurilor cu care lucrează. Scopul terapiei prin artă constă în explorarea emoțiilor, scăderea anxietății și gestionarea acelor comportamente problematice ca urmare ameliorarea calității vieții pacientului în general.

Care sunt efectele terapiei prin artă ?

De multe ori cuvintele sunt prea sărace sau insuficiente pentru a descrie ce simţi, ce trăieşti. Şi atunci devine mai uşor să înfăţişezi celorlalţi ce este înăuntrul tău. Întotdeauna produsul artistic, oricare ar fi fost el, a încercat să transmită o emoție, făcând apel la trăirile celorlalţi.
La un moment dat s-a observat că arta poate fi folosita nu doar ca metoda de transmitere a unei emoţii ci şi ca formă de identificare a unei emoţii. S-a descoperit astfel valenţa terapeutică a artei folosită ca mijloc de expresie, investigare, analiză şi schimbare.
Beneficiile psihologice ale terapiei prin artă au fost sugerate prin împuternicirea persoanei de a-și recalibra simțul sinelui, procesul de ajustare și percepția stresului. Unele dintre efecte pot reduce simptomele negative privind anxietatea și depresia, precum și pot încărca cu energie pozitivă și insufla o stare de bine atât de necesară pacienților.
Terapia prin artă are o influență benefică asupra pacienților, oferind un șir de avantaje:

• Calmează sistemul nervos
  • Acționează ca o distragere
  • Întrerupe ruminația și gândurile negative
  • Încurajează concentrarea asupra unui lucru, loc, personaj care aduce stare de bine
  • Reduce supra-stimularea din surse externe
  • Oferă stimulare vizuală plăcută

Art terapia este o formă de psihoterapie, care vizează creșterea bunăstării și funcționării psihologice și are un beneficiu semnificativ pentru pacienți, oferind o interacțiune minte-corp pentru comunicare și exprimare. S-au raportat dovezi cantitative și calitative pentru utilizarea terapiei prin artă în gestionarea simptomelor emoționale, fizice, sociale și spirituale la adulții cu cancer. Cele mai vizibile beneficii ale terapiei prin artă au fost bunăstarea spirituală și psihologică
Studiile au sugerat că unele amintiri traumatice sunt stocate nonverbal (Gantt & Tinnin, 2009; Langer, 2011; Talwar, 2007) și pot fi recuperate prin amintiri cu elemente senzoriale, afective, vizuale, olfactive, auditive și kinestezice. Deși terapiile verbale nu reușesc întotdeauna să abordeze aspectele nonverbale ale experiențelor traumatice, terapia prin artă poate accesa amintirile traumatice prin angajarea simțurilor. S-a emis ipoteza terapiei prin artă pentru a aduce ordine  în experiențele  traumatice prin crearea de legături cu amintirile nonverbale, astfel încât amintirile disociate să poată fi organizate și procesate într-un mod semnificativ (Gantt și Tinnin, 2009)

De exemplu imaginile desprinse din natură, observăm cum deseori astfel de fotografii influențează starea de bine a celui care le privește. Cum explicăm asta?

Avem nevoie de natură ca de un element fundamental pentru bunăstarea noastră fizică şi psihică. Suntem copiii pierduți ai naturii, majoritatea oamenilor se simt armonios și bine în sânul naturii. Cu toții tindem la o reuniune cu natura, și acolo găsim refugiu cînd avem nevoie de un răgaz fizic sau psihologic de la problemele cotidiane.
Cei mai multi oameni fac și păstreaza fotografii cu încărcătură frumoasă în apropiere, fără a se întreba oare de ce? Pentru că prin fotografierea sau pictarea imaginilor care ne aduc starea de bine, omul acumuleaza aceste clipe, imagini, stări, evenimente importante și emoții asociate cu ele. Astfel când noi participăm la crearea unei fotografii frumoase sau pictăm ceva, transmitem altor persoane starea de bine. Când privim o fotografie, o imagine cu un conținut plăcut sau care este perceput de noi ca un loc, obiect, ființă plăcută, ne reîntoarcem în starea de bine care am simțit-o personal în sânul naturii. Toți avem amintiri plăcute, pline de bucurie, liniște, calm și satisfacție în sânul naturii, privind astfel de imagini, ne reîntoarcem inconștient în acel moment.  Privirea imaginilor frumoase ne aduce plăcere, ne redirecționează atenția de la negativ spre pozitiv, de la agitație la calm, de la suferință la detensionare, etc.

De ce este important să te implici într-un proiect social cum este cel lansat de Fundația Medpark „Vindecarea prin artă”?

Pentru un fotograf, imaginea care o face în mod curent este un punct de sfârșit de captare a unui moment, unei clipe, iar pentru pacient  este doar un început. Din acest motiv este importantă implicarea fotografilor într-un astfel de proiect. În așa mod reușim să le influențăm semnificativ starea de bine a pacienților internați cu diverse afecțiuni. Urmărind fotografiile expuse, pacientul care suferă se transpune în acel loc sigur și liniștit, senzațiile de durere se diminuează și gândirea devine mai clară, mai limpede. Iată de ce, îndemnăm fotografii să participe în cadrul proiectului „Vindecarea prin artă” donând imaginile care le aparține pentru a fi vernisate pe holurile instituțiilor medicale.

Detalii despre participare găsiți aici.