Cum afectează COVID-19 organele interne și ce evaluări sunt necesare după suportarea infecției?

27 mai, 2020

Tratamentul împotriva COVID-19 este doar o primă etapă în procesul de însănătoșire. Medicul internist Angela Selivanov vine cu informații actuale și veridice disponibile la moment despre efectele adverse ale acestui virus.

Ce urmări poate lăsa infecția asupra organelor interne?

Virusul are impact asupra tuturor organelor : plămâni, inimă, ficat, rinichi, splină. SARS - Co V2 are efect protrombotic, adică duce la formarea microtrombelor în vasele fiecărui organ, afectând funcția hepatică, renală, cardiacă.

Dacă se formează macrotrombi, aceștia cauzează trombembolism pulmonar, embolie cerebrală ș.a. O infecție COVID-19 în forma gravă va afecta plămâniii cu formarea fibrozei și diminuarea funcției pulmonare și va afecta inima provocând inflamarea mușchiului cardiac (miocardită), cu scăderea funcției cardiace.

Cunoaștem că administrarea diferitor medicamente poate afecta ficatul. Este valabil și în acest caz?

Medicamentele folosite în tratamentul infecției COVID-19 pot avea efecte toxice asupra tuturor organelo, nu doar a ficatului.

Plaqvenil are efect toxic direct asupra mușchiului cardiac, poate duce la dereglări de ritm (prin alungirea segmentului QT), în special în combinație cu Azitromicina (antibiotic frecvent folosit în tratamentul infecției cu COVID-19). Totodată, are și efect toxic asupra ficatului.

Kaletra (aluvia), tratment antiviral, are impact asupra ficatului, rinichilor și tractului gastrointestinal.

Prin ce investigații putem verifica starea ficatului?

Funcția ficatului sa apreciază prin analize de laborator, probele biochimice: ALAT, ASAT, Bilirubina. Dacă acestea arată schimbări se efectuează teste de laborator suplimentare, precum și ecografia organelor abdominale și/sau elastografia hepatică.

Rinichii la fel pot suferi în urma infecției cu noul coronavirus?

Afectarea renală în infecția COVID-19, de asemenea are loc prin mecanismul formării microtrombelor la nivelul rinichilor, cât și în urma efectelor adverse a tratamentului medicamentos.

Cum evaluăm starea rinichilor post COVID?

Aprecierea funcției renale se va efectua prin evaluarea ureei, creatininei și prin analiza general a urinei, după care, cu ajutorul unor instrumente de calculare (disponibile inclusive sub formă de aplicații pe telefoane mobile și calculatoare) apreciem filtrația glomerulară - cel mai sensibil indicator al funcției renale.

La cât timp după infecție se recomandă efectuarea acestor verificări?

Aș recomanda aprecierea indicatorilor descriși mai sus peste o lună după suportarea infecției. Este termenul la care unele schimbări, în special efectele adverse ale medicamentelor folosite în tratamentul infecției  Covid-19, ar putea fi restabilite de la sine.

Dacă se depistează anumite sechele ele rămând pe toată viața sau se pot trata?

Despre sechele post COVID și cât timp vor ramâne încă nu cunoaștem. Medicina bazată pe dovezi ne va demonstra mai târziu, când vor apărea studii clinice, însă aprecierea schimbărilor patologice la timp cu siguranță ar ajuta în inițierea tratamentului și schimbarea pronosticului pe viitor.